In het rood staan

Van de term ´´rood staan´´ heeft vrijwel iedereen wel eens gehoord. Sommige mensen hebben hier zelfs al kennis mee mogen maken. Maar wat is in het rood staan nu precies?

Wat is in het rood staan

In het rood staan kent ook andere benamingen. Het wordt ook wel rekening-courantkrediet genoemd. Dit is eigenlijk niets anders dan wat extra bestedingsruimte voor het moment dat u eigenlijk niet meer voldoende geld op uw rekening heeft staan. U bent zo in de gelegenheid om toch nog rekeningen te kunnen betalen. Uw rekening staat op een dergelijk moment dus in de min, ofwel negatief. Het moment dat u in de min staat noemen we in het rood staan.

Hoe komt het dat mensen in het rood staan

Wanneer mensen in het rood komen te staan, hebben ze dit zelf vaak niet door. Dit kan gebeuren wanneer men bijvoorbeeld een automatische betaling doet, die net even wat eerder kwam dan gedacht. Het kan ook zijn dat de creditcard van de rekening afgeschreven wordt, die net wat hoger uitviel dan verwacht. Het is niet erg wanneer u in het rood staat. Het is echter wel zaak om uw rekening zo snel mogelijk weer naar een positief saldo te brengen. Over het bedrag dient u namelijk rente te betalen. De rente bij in het rood staan is vaak vrij hoog en de bedragen kunnen ook snel oplopen. In het rood staan is dus eigenlijk zonde van uw geld. Het is aan te raden om tijdelijk geld van een spaarrekening over te schrijven, om zo het negatieve saldo op te lossen. Wanneer dit niet mogelijk is is het verstandig om andere opties open te houden, om zo extra kosten te voorkomen. Geld lenen van bekende is vervelend, maar vaak een betere optie dan de hoge kosten wanneer men in het rood staat.

makkelijk geld lenen

Hoeveel mag u in het rood staan

Het bedrag dat u in het rood mag staan verschilt per bank. Wanneer u hier geen afspraken over heeft gemaakt, zal het bedrag normaal gesproken zo rond de 500,- euro liggen. Het rentepercentage is dan echter vrij hoog. U kunt er ook voor kiezen om hier afspraken met uw bank over te maken. Er zijn verschillende keuzes die u op dat moment kunt maken. Zo kunt u er bijvoorbeeld voor kiezen om helemaal niet in het rood te willen staan. Op deze manier voorkomt u dure extra kosten met eventuele financiële problemen als gevolg. U kunt er ook voor kiezen om een extra bestedingsbudget aan te gaan, voor tijden van nood. Zo kunt u bijvoorbeeld over 1000,- euro extra beschikken wanneer het wat minder gaat. Bij dit soort afspraken kunt u ook afspraken met de bank maken over de hoogte van het rentepercentage.

Wat kost in het rood staan

De kosten kunnen, wanneer u in het rood staat, hoog oplopen. Maar aan welke bedragen moet u dan denken? Zoals gezegd, lopen de rentepercentages hoog op. Rentepercentages van 15% zijn dan ook vaker regel dan uitzondering. Wanneer u 500,- euro in het rood staat, kunnen de kosten dus oplopen tot wel 75,- euro per jaar. Dit bedrag zorgt ervoor dat u nog minder kredietwaardig wordt. Dit geeft dus de noodzaak van de snelle afbetaling aan.

In het rood staan of flitskrediet

Gezien de hoge rentelasten, is het soms voordeliger om een flitskrediet af te sluiten dan de rente te betalen. Een flitskrediet, ook wel minikrediet, is een lening met een korte looptijd en lage leensom. De kosten voor deze leensom bedragen vaak enkele tientallen tot honderden euro´s. De korte looptijd heeft vaak een maximum van drie maanden. Door de korte looptijd vallen de verstrekkers niet onder regelgeving van financieel toezicht. Op internet zijn verschillende kredietverstrekkers met flitskredieten vertegenwoordigd. Voor een flitskrediet betaalt u dus geen rente, maar een leensom. Het kan in sommige gevallen dus voordeliger zijn om een flitskrediet aan te gaan dan de hoge rente van de bank te betalen. Let wel altijd goed op de voorwaarden van de flitskrediet verstrekkers.

onnodig rood staan voorkomen

Flitskrediet en BKR

Wanneer men een lening afsluit, wordt dit gedocumenteerd door het Bureau Krediet Registratie. Dit Bureau kan uw kredietwaardigheid bepalen bij het aangaan vaan een lening. Wanneer u een flitskrediet afsluit, zal dit niet geregistreerd worden bij het BKR. Wanneer u een flitskrediet aanvraagt, zal ook geen BKR toetsing worden uitgevoerd. Hierdoor kunt u heel snel, in de meeste gevallen binnen enkele uren, beschikken over een relatief klein geldbedrag. Dit geldt echter alleen voor kredieten met een looptijd van minder dan drie maanden. Wanneer de looptijd meer dan drie maanden bedraagt, zal er wel een BKR toetsing aan de lening voorafgaan.

Flitskrediet en woekertarieven

Woekertarieven zijn tarieven die véél en véél te hoog liggen. Denk aan kosten tot wel 600% van het krediet. Voorheen waren er kredietverstrekkers die dit soort woekertarieven hanteerde. Sinds kort is de wet echter aangepast, waardoor dit niet meer mogelijk is. U hoeft dus niet bang te zijn voor woekertarieven. Jaarlijks mag er niet meer aan rente en kosten berekend worden dan 12% plus de wettelijke rente. Dit neemt niet weg dat in het rood staan soms voordeliger is dan het afsluiten van een flitskrediet. Het is dus belangrijk om uit te zoeken wat voor u de voordeligste oplossing is.

Conclusie

De mogelijkheid om in het rood te staan kan handig zijn, maar is ook erg duur. U moet te allen tijde proberen in de positieve getallen te blijven staan. Wanneer u toch in het rood mocht komen te staan, is het zaak dit zo snel mogelijk op te lossen, om hoge kosten te voorkomen. Het is ook mogelijk om een flitskrediet af te sluiten. Deze kredieten hebben een looptijd van minder dan drie maanden. Voor deze kredieten hoeft u geen rente te betalen, maar een leensom. Het is niet te zeggen wat voordeliger is, dit is geheel afhankelijk van uw situatie. In het rood staan en flitskredieten zijn laatste redmiddelen, probeer eerst geld te lenen van familie of vrienden. Door bij bekenden te lenen en duidelijke afspraken te maken kunt u veel onnodige kosten voorkomen.