Hypothecaire lening op de huizenmarkt

Een hypothecaire lening is zoals het woord zegt, een lening waaraan een hypotheek verbonden is. Bij deze leningen wordt dus met andere woorden een onroerend goed als soort van waarborg gegeven aan de bank. Vroeg of laat wil iedereen een eigen woning. Of het nu een huis, appartement of een andere woonst is, het kost enorm veel geld. Niemand -op enkele uitzonderingen na- heeft zo'n groot bedrag geld klaarliggen. EŽn van de enige manieren om een woonst (of een ander kostelijk iets) te betalen is door te gaan lenen bij een bank. Als consument moet men uiteraard beseffen dat een bank als doel winst maken heeft. Ze moeten dus zeker zijn dat hun cli‘nten het geleende bedrag kunnen terug betalen. Hierdoor vraagt de bank om iets als waarborg te hebben met een grote waarde, zodat ze enige zekerheid hebben van een terugbetaling. Volgens De Nederlandse Bank zijn vooral jonge huizenbezitters de dupe & kwetsbaar in 2012 door dalende huizenprijzen, wat weer grote schulden tot gevolg heeft. Een punt waar naast de AFM, DNB nu zelfs de Wall Street Journal een waarschuwing voor heeft gegeven.

snel geld lenen

Voordeel hypothecaire lening

De looptijd wordt samen met de bank vastgelegd en deze kan vari‘ren van 15 tot en met 30 jaar. In de meeste gevallen is er een lagere rente bij een korter vastgelegde periode. Toch, hoe langer de periode is, hoe minder u maandelijks zal moeten terugbetalen en hoe kleiner de kans van onverwachte prijsstijgingen. De keuze moet u uiteraard zelf maken, maar maak deze best in overleg met een persoon die op de hoogte is. Zo kan het zijn dat u voor dit type lening kiest met een korte terugbetalingsperiode omdat de rente daarbij lager is, maar indien het bedrag hoog ligt kiest u beter een langere periode, zo zal u maandelijks minder geld moeten terugbetalen en kan u zo ook nog wat leuks doen in het leven in plaats van de eindjes een elkaar te moeten knopen. Het voordeel van een hypothecaire lening is dat ze relatief goedkoper is dan andere soorten leningen. De reden hiervoor is uiteraard omdat de bank een onderpand gebruikt indien u het geld niet zou kunnen terugbetalen, zo is er toch een grote zekerheid voor hen. Hierdoor kunt u dus ook veel grotere bedragen gaan lenen wat nuttig kan zijn als u het in het leven iets groter wil, u leeft uiteindelijk ook maar ŽŽn keer. Het hangt natuurlijk af van persoon tot persoon en wij raden aan dat u enkele weken de tijd neemt om over te gaan tot het lenen van grote bedragen en ook een kijkje neemt bij verschillende banken voor de verschillende tarieven.

lenen kleding voor vrouwen

Prijzen van huizen

Er zijn helaas ook negatieve kanten aan dit soort leningen. Het kan risico's met zich meebrengen door de fluctuering van de prijzen van huizen. Tegenwoordig gaan de prijzen van huizen jaarlijks omlaag en dat zeker in 2012, maar er zijn al enkele jaren geweest waarin de prijzen van huizen lager worden, dit is dus helemaal niet gunstig bij dit soort leningen. Daarnaast moet u ook rekening houden met het feit dat uw onderpand nu deels van uw bank is, want wanneer u uw lening niet meer kan afbetalen zal de bank hoogstwaarschijnlijk overgaan tot verkoop van uw eigendom zodat ze het geld alsnog kunnen ontvangen. Hierbij hoop ik dat uw vragen over hypothecaire leningen zijn beantwoord. Hou er rekening mee dat dit blog informatie verstrekt, maar u best nog een expert consulteert voor u begint met handelen.