Verbouwen en NHG

In de loop van de jaren zal er wat opgeknapt moeten worden aan je huis. Een verfbeurt aan de buitenkant van de woning of het vervangen van de cv-ketel zijn kosten waarvoor gespaard kan worden. Groot onderhoud zoals het vervangen van een dak , douche of keuken wordt door veel mensen een probleem. Het gaat in dit geval om zulke grote bedragen dat het voor veel mensen niet mogelijk is om dit bij elkaar te sparen, waardoor er vaak wordt besloten om een tweede hypotheek te nemen of de eerste hypotheek te verhogen of over te sluiten. De toekomstige verbouwing moet vervolgens gemeld worden in het taxatierapport, waarvoor een verbouwingslijst moet worden ingevuld. Met deze lijst gaat de taxateur de woning bekijken en taxeren, waarna hij in zijn rapport de verkoop- en de executiewaarde vermeldt voor en na de verbouwing. De geldgever die het bedrag voor de verbouwing gaat verstrekken heeft nu een globale indruk wat de woning waar wordt nadat de verbouwing klaar is.

Depot

Bij een nieuwbouwwoning is er altijd sprake van een depot. Het geld wordt voor een periode van 2 jaar als eigen woninglening gezien. Deze 2 jarige periode gaat in op het moment van het tekenen van de koop-/aannemingsovereenkomst, of van levering bij de notaris.

makkelijk geld lenen

Storting eigen rekening / Voorfinanciering verbouwing

Met name wanneer er sprake is van een flinke overwaarde van de woning wordt meestal het verbouwingsbedrag direct op je rekening gestort. Dit is alleen mogelijk bij een hypotheek zonder NHG, waarbij de executiewaarde voor verbouwing bepalend is. Deze moet namelijk hoog genoeg zijn om de hypotheek na de verbouwing te kunnen krijgen. Het voorfinancieren van een verbouwing is mogelijk, maar je moet dan wel binnen 6 maanden na begin van de verbouwing de lening aanvragen. Na de 6 maanden gelden dezelfde regels als bij storting op eigen rekening. De bewijslast van de verbouwing ligt altijd bij diegene die heeft verbouwd. Een nieuw taxatierapport met een hogere waarde of foto´s worden niet gezien als bewijs door belastingdienst. Een goede administratie en het goed bewaren van de bonnen is dan ook erg belangrijk en voorkomt een hoop problemen.

vertrouwen op de hypotheek

Verbouwing met NHG

Voor de mensen met NHG zijn er 2 mogelijkheden met betrekking tot het verbouwingsbedrag: als het bedrag van de verbouwing hoger is dan 2500 euro, dan wordt dit geld in depot gestort. Pas na overleggen van bonnen wordt dit bedrag vrijgemaakt. Een andere mogelijkheid is dat wanneer het bedrag lager is dan 2500 euro, het bedrag naar je privé rekening wordt overgemaakt.