Makelaar bij aankoop

De makelaar koopt en verkoopt woningen voor opdrachtgevers. Als je een huis wil kopen, kan je gebruik maken van de diensten van een makelaar. Het voordeel is dat de makelaar zelf ook meegaat om de woning te bekijken en gelijk de waarde kan bepalen. Met de juiste waarde in het achterhoofd gaat de makelaar, als jij de woning wil kopen, een openingsbod uitbrengen onder voorbehoud van financiering. Dit laatste is heel belangrijk, want hiermee kan jij als koper alsnog onder de koop uit wanneer je de hypotheek niet rond krijgt. Veel mensen denken dat er nu sprake is van een optie. Een optie is niet verplicht en wordt bepaald door de verkoper. Tijdens het bieden kan iedere partij stoppen met de onderhandeling.

geld lenen met bkr

Taxateur

Een taxatierapport is nodig om de hypotheek rond te krijgen. Een makelaar taxeert de koopwoning, maar dit mag niet de verkopende makelaar zijn. De taxateur houdt onder andere rekening met de ligging en buurt van de woning, het aantal kamers, staat van onderhoud van de woning, marktsituatie, gebruik en gebruiksmogelijkheden en de courantheid van de woning. In het taxatierapport worden de vrije verkoopwaarde en de executiewaarde vermeld. De executiewaarde is de waarde als de woning gedwongen verkocht moet worden. Voor mensen die direct willen verbouwen, wordt de toekomstige verbouwing meegenomen in het taxatierapport. Een taxateur heeft een grote verantwoordelijkheid, want wanneer hij zijn werk niet goed zou doen kan een geldgever eventueel in de problemen komen. Het is verplicht om een be‘digd taxateur te nemen die zijn bedrijf heeft binnen een aantal kilometers van de te taxeren koopwoning. De taxateur moet namelijk goed op de hoogte zijn van de marktsituatie in zijn omgeving. Via het kadaster waar alle koopwoningen zijn geregistreerd kan hij achterhalen waarvoor andere woningen in zijn buurt zijn verkocht. Dit heeft als doel om een te hoge koopprijs voor een koopwoning te voorkomen, desondanks komt het regelmatig voor dat er te hoge waardes worden afgegeven.

notaris regelen hypotheek

Zekerheid van de bank

Een geldgever (een bank, pensioenfonds of een verzekeringsmaatschappij) wil zekerheid als deze een hypotheek verstrekt. Deze zekerheid wordt geregeld door de gekochte woning in onderpand te geven aan de geldgever tot deze zijn geleende geld heeft teruggekregen. De geldgever heeft het recht om de woning gedwongen te verkopen en hierbij heeft de geldgever het eerste recht op de opbrengst, dus voor eventuele andere schuldeisers. Daarnaast zal een geldgever eisen stellen voordat hij een hypotheek verstrekt, zoals de zaaksvervanging en het huurbeding. Zaaksvervanging houdt in dat de eigenaar van een eengezinswoning een opstalverzekering moet regelen. Bij het teniet gaan van de woning zorgt de opstalverzekering ervoor dat de woning herbouwd kan worden. De eigenaar kan hierdoor nooit met een schuld blijven zitten zonder woning. Daarnaast is een belangrijk punt het niet verhuren van de woning. De geldgever wil dit niet omdat een huurder veel rechten heeft in Nederland, want het is heel moeilijk om een huurder uit zijn huurhuis te zetten. Daarnaast is een woning in verhuurde staat een stuk minder waard. Bij een gedwongen verkoop zal de opbrengst nog minder worden, waardoor de geldgever dit risico niet wil nemen. Het komt vaak voor dat iemand al een andere koopwoning heeft gekocht en zijn oude woning niet verkocht krijgt. De financi‘le problemen worden dan steeds groter omdat er 2 hypotheken betaald moeten worden. Dit probleem komt ook vaak voor wanneer er veel woningen te koop staan. Ook in dit geval zal een geldgever niet schriftelijk vermelden dat de oude woning verhuurd mag worden, maar toch verhuren veel mensen hun woning zonder toestemming om hun maandlasten te verminderen.

Notaris

De notaris is nodig om daadwerkelijk eigenaar te worden van een koopwoning, want de notaris regelt de formele overdracht. Hij doet dit via een akte van levering. Deze akte en eventueel de hypotheekakte worden bij de notaris ondertekend. Als koper heb je het recht om zelf een notaris te kiezen. De leveringsakte is de akte die ervoor zorgt dat het eigendom van de woning overgaat. De inhoud van zulke hypotheekaktes moeten vaak gewoon in overeenstemming met koopakte die op een eerder tijdstip is getekend door notaris en nieuwe huiseigenaar. Een eigendomsoverdracht zal pas compleet zijn nadat de goedkope notaris een makkelijk afschrift van de snelle leveringsakte heeft ingeschreven bij het maatschappeijk kadaster. Daarnaast wordt de hypotheekakte ingeschreven in de openbare registers. Bij het kadaster staan alle onroerende zaken geregistreerd en in de openbare registers de eigenaren van de koopwoningen. Bij verkoop van een woning regelt de notaris niet alleen het geld, maar ook dat de hypotheek wordt uitgeschreven. De notaris maakt het geld over naar de geldgever zodat de hypotheek volledig is afgelost, het bedrag dat eventueel overblijft wordt overgemaakt aan de verkoper. De uitschrijving gebeurt bij een notari‘le akte van vervallenverklaring, na toestemming van de geldgever. Daarnaast doet een notaris meer dan alleen het regelen van een hypotheek, hij regelt ook een samenlevingscontract voor mensen die samenwonen en een huis gaan kopen. Dit geeft beide kopers meer zekerheid in de toekomst. Voor mensen die een eigen zaak hebben kan het verstandig zijn om te trouwen op huwelijkse voorwaarden, zodat bij een faillissement van de zaak schuldeisers niet de woning kunnen opeisen.