Waarom moet ik verantwoord lenen?

Het lenen van geld is de laatste jaren in Nederland flink in opkomst. Door de eenvoud van het lenen, en vaak ook de noodzaak om te lenen, gaan steeds meer mensen geld lenen bij verstrekkers. Door het aanbod van steeds meer manieren om geld te lenen, zoals een duur product kopen op afbetaling, hebben Nederlanders gemiddeld twee kredieten op hun naam staan. Juist door het gemak van het lenen vormen de leningen een probleem. Daarom moet je verantwoord lenen. Een lening moet, verspreid over een aantal maanden of jaren, uiteindelijk terugbetaald worden aan de verstrekker. Echter is het onverantwoord om een lening aan te gaan wanneer het maandelijks of jaarlijks te betalen bedrag niet bij elkaar gespaard kan worden. Juist doordat mensen meer lenen dan zij terug kunnen betalen ontstaan er problematische schulden. Het is dus verantwoord om, voordat er een lening versterkt wordt, te kijken of de maandelijkse of jaarlijkse lasten te voldoen zijn. Als je de lening niet in de afgesproken tijd kunt afbetalen kom je in de betalingsproblemen en zul je een negatieve BKR-registratie op je naam krijgen. Als er een negatieve BKR-registratie op je naam komt te staan dan heb je meer problemen. Zo zul je geen abonnementen meer kunnen nemen bij bedrijven.

makkelijk geld lenen

Aantrekkelijke rente

Bij verantwoord lenen worden door verstrekkers mooie aanbiedingen gedaan met aantrekkelijke rentes. Lees deze aanbiedingen goed. Vaak worden deze rentes voor een bepaalde tijd gehanteerd, waarna deze ineens flink omhoog gaan. Ook kunnen de verstrekkers een dure verzekering koppelen aan de lening, waardoor je veel meer moet betalen voor de lening dan waar je vooraf op gerekend had. De laatste tijd is het kopen van de duurdere producten, zoals auto´s en huis & tuinproducten, op afbetaling steeds populairder geworden. Wanneer je een product koop kun je er voor kiezen om, tegen rente, het bedrag verspreid over een aantal maanden of jaren terug te betalen. Wanneer je niet gelijk het geld hebt om het product aan te schaffen kun je zo toch nog het product kopen. Deze leningen worden vaak via de winkel door de bank verstrekt. Het verraderlijke bij deze leningen is echter dat het rentepercentage zeer hoog ligt, namelijk tot wel 16 procent. Daarnaast moet je, wanneer je een product op afbetaling koopt, bedenken hoe lang het product mee zal gaan. Het is natuurlijk onverstandig om een auto aan te schaffen op afbetaling en deze dan, verspreid over tien jaar, terug te moeten betalen terwijl de auto maar zes jaar mee gaat.

verantwoord lenen

Geld bedrag nodig

Wanneer je wilt gaan lenen is het goed om meerdere offertes op te vragen bij verschillende verstrekkers. Zo kun je deze verstrekkers goed met elkaar vergelijken en vermijd je daarmee niet alleen dat je teveel betaalt, maar ook vermijd je hierdoor een verstrekker met slechtere voorwaarden. Bij verantwoord lenen hoort ook het niet meer lenen dan je nodig hebt. Het is natuurlijk verleidelijk om meer te gaan lenen dan je nodig hebt, omdat je dan ook nog een appeltje voor de dorst hebt wanneer het nodige bedrag op is. Echter moet je dan wel meer per maand terugbetalen. Ga er dus niet op in. Lenen is alleen nodig wanneer je het geld echt nodig hebt. Als je spaargeld achter de hand hebt liggen is het veel goedkoper om het spaargeld te gebruiken. Daarnaast kun je, in plaats van het bedrag te lenen, het bedrag voor een aankoop gaan sparen. Sparen is veel goedkoper dan lenen, omdat je geen rente hoeft te betalen. Daarnaast krijg je bij sparen juist geld toe wanneer het geld langere tijd vaststaat bij een bank. Daarnaast gaat verantwoord lenen ook het onderzoek dat je doet omtrent de leningen. Naast het vergelijken van de verschillende verstrekkers is het ook belangrijk dat je de tijd neemt om alles rustig door te kijken. Ga niet meteen op een mooi aanbod in, maar denk er over na of dit aanbod wel zo goed is en hoef je bij dit aanbod wel genoeg of niet te veel kunt lenen.