Geld lenen voor studenten IB-groepStuderen in Nederland is niet goedkoop. Naast de kosten voor de studie en de boeken komen er vaak ook nog kosten bij wanneer een student uitwonend is. Ondanks de studiefinanciering komt het toch bij veel studenten voor dat zij niet elke maand kunnen rondkomen. Hierdoor is geld lenen voor studenten heel normaal geworden. Elke student in Nederland heeft een lening. Elke student in Nederland heeft namelijk recht op een basisbeurs. De basisbeurs valt onder de studiefinanciering. Wanneer een student een studie binnen tien jaar afmaakt zal de basisbeurs kwijtgescholden worden. Indien de studie niet afgerond wordt in deze tien jaar wordt dient de gehele studiebeurs terugbetaald te worden. Naast de basisbeurs kan de student er voor kiezen om bij te lenen. Geld lenen voor studenten kan via de IB-groep (Dienst Uitvoering Onderwijs). De IB-groep gaat ook over de studiefinanciering. Wanneer een student bij de IB-groep geld gaat lenen voor de opleiding zal dit voor een lager rentepercentage zijn dan wanneer het bij een bank of andere geldverstrekker geleend wordt.

snel extra geld nodig

Om als student geld te lenen moet je vooral naar de toekomst kijken. Ga je de opleiding afronden, en wat is het gemiddelde loon dat je kunt verwachten wanneer je klaar bent met studie en begint met werken. Deze twee factoren spelen hierbij. Wanneer je de opleiding niet gaat afronden is het natuurlijk zonde om geld te lenen. Daarnaast kun je ook niet een lening aangaan die te hoog is voor je maandlasten wanneer je klaar bent met de studie. Vooral studenten moeten goed rondkijken naar goedkope leningen met goede voorwaarden. Zorg dat de lening over de loop van tientallen jaren terugbetaald moet worden. Zo kun je, wanneer je klaar bent met de opleiding en begint met werken, alles langzaam afbetalen terwijl je ook jezelf genoeg kunt financieren. Bedenk dus ook wat je na je opleiding wilt gaan doen. Als je na de opleiding op jezelf wilt gaan wonen is het fijn dat je per maand een klein bedrag aan de afbetaling kwijt bent, zodat je toch de huur van de woning kan betalen.

studenten lenen

Als student kun je er ook voor kiezen om geld te lenen van de ouders. Juist wanneer de ouders spaargeld hebben staan is dit een zeer reële optie om over na te denken. Ouders rekenen namelijk vaak geen tot een lage rente, waardoor je veel goedkoper uit bent dan bij andere geldverstrekkers. Daarnaast is het voordeel dat je met je ouders openlijk kunt praten wanneer je een hogere lening hebt. Ook zullen je ouders je helpen met je verdere financiële situatie. Het nadeel van lenen van de ouders voor een student is dat, wanneer het bedrag niet terugbetaald kan worden, er problemen in de familie kunnen komen. Wanneer er door ouders geld verstrekt wordt zal er vaak geen contract opgesteld worden, waardoor er achteraf meningsverschillen kunnen ontstaan. Er moet daarom goed nagedacht worden wanneer er geld van ouders geleend wordt, omdat er ook gevolgen aan zitten.