Hoeveel kan ik lenen?Wanneer er een lening nodig is omdat je er financieel niet goed voorstaat, dan is de vraag die iedereen zichzelf stelt: Hoeveel kan ik direct lenen? Het bedrag dat geleend kan worden is namelijk voor iedereen anders. Natuurlijk kun je met deze vraag het beste terecht bij een adviseur. Echter kun je wel alvast inschatten wat je in totaal kunt gaan lenen.

geld lenen voor auto

Als je wilt weten wat je kunt gaan lenen heb je een aantal gegevens nodig over je financi‘le situatie waarin je nu verkeert en de mogelijkheden die je hebt. De adviseur zal ook deze informatie nodig hebben. De vier vragen die gesteld worden bij het uitzoeken van de grootte van het eventueel leenbare bedrag zijn als volgt:
Zijn er openstaande schulden op het moment?;
Is er op dit moment ergens enig ander vermogen, zoals spaargeld, beschikbaar?;Ő
Wat is op dit moment jouw maandelijkse inkomen?;
Wat is de hoogte van de hypotheekrente?
Daarbij komt ook de nog GHF-norm. Deze norm bepaalt het maximale percentage van zowel het inkomen dat je kunt gebruiken om je huidige woning te betalen als van je huidige inkomen dat voor een hypotheek te lenen is.

hoeveel lenen

Natuurlijk zal de financieel adviseur dit eenvoudig voor je kunnen berekenen. Wanneer je het gesprek met de adviseur aan gaat moet je alle informatie van te voren al op papier hebben staan. Doordat de adviseur met deze gegevens een goede berekening kan opstellen zul je snel meer duidelijkheid krijgen over het te lenen bedrag. Voordat je het gesprek met de adviseur aangaat is het belangrijk om ook rekening te houden met de toekomst. Vooral wanneer je van plan bent in de toekomst minder te gaan werken is het handig om dit in het gesprek te betrekken. Hierdoor zul je ook voor de toekomst meer duidelijkheid krijgen over het bedrag dat je kunt lenen. De adviseur kan jou ook uitleg geven van de eventuele risico's die je zult hebben wanneer je meer gaat lenen dan je norm toelaat. Tijdens het gesprek met de adviseur kun je de adviseur ook jouw maximale hypotheekbedrag laten uitrekenen. Zo krijg je meer duidelijkheid over je hypothecaire situatie. Wanneer een adviseur jou helpt met het vinden van een goede lening krijgt deze adviseur hier uiteraard een beloning voor. Adviseurs met een hoge provisie kunnen nog weleens een aantal dingen achterwegen laten wanneer zij jou adviseren. Het is dus aan te raden om de adviseur om de hoogte van zijn provisie te vragen, zodat je kunt achterhalen of deze adviseur wel goed is voor je. Schroom niet om de hulp van andere adviseurs in te roepen wanneer je wilt weten hoeveel je kunt lenen. Juist door informatie uit meerdere, en vooral verschillende, hoeken te horen krijg je meer zekerheid over het maximaal te lenen bedrag.